O mie noua sute optzeci si patru - George Orwell

Cititorule, te invit sa citesti o carte care exploreaza perspectiva unui sistem totalitar, in care totul este supus vointei Fratelui cel Mare, un sistem in care trecutul este scris si rescris mereu pentru a se justifica crimele prezentului. Cartea este un deja vu pentru cititorii romani care nu experimenteaza nostalgia si au totusi suficiente amintiri din perioada de dinainte de 1989. O perspectiva interesanta si pentru cei care traiesc si in zilele noastre. Si, foarte important, cartea a fost scrisa acum 70 de ani, cu mult inainte ca aceste lucruri sa se intample.

 

Pentru pentru cei care sunt interesati de viata social-politica din zilele noastre, aceasta carte este o lectura obligatorie.

Cartea este un bestseller, iar eu o recomand cu caldura si te provoc sa o citesti si sa revii cu impresii aici in comentarii. Mai mult, ca sa nu ai scuza sa nu o citesti, am cautat eu si iti las link spre carte in cateva librarii online: Cartile ElefantLibris sau Carturesti.


Cateva cuvinte despre autor...

George Orwell (pseudonimul literar și jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) a fost un scriitor englez, nascut in 1903 la Motihari, in India, si decedat in 1950. A fost comentator la radio BBC, editorialist si reporter. A luptat ca voluntar in Razboiul Civil din Spania de partea comunistilor.

A scris mai multe romane: Zile birmaneze, Fiica unui cleric, O gura de aer, insa capodoperele sale au fost fabula politica Ferma animalelor, scrisa in 1945, si romanul politic O mie noua sute optzeci si patru, scris in 1949.

Ca tendinte politice, George Orwell a fost apropiat de cei de centru-stanga, fara insa a-si insusi ideologia comunista, ideologie pe care chiar o critica in fabula politica Ferma animalelor si in romanul O mie noua sute optzeci si patru.

 

Cateva cuvinte despre carte...

Romanul O mie noua sute optzeci si patru plaseaza actiunea peisajul apocaliptic al Londrei, sediul unui regim totalitar in care orice logica pare sa fi fost abolita. George Orwell a fost un vizionar. Cartea sa, scrisa in 1949, era o meditatie asupra destinului tiraniei in viitor. Povestea lui precede regimurile totalitare instalate in Europa dupa al II-lea Razboi Mondial.

Winston Smith nu este decat un personaj oarecare: nu iese in evidenta cu nimic, uraste, iubeste si munceste ca orice alt om. Ceea ce-l face deosebit este faptul ca traieste intr-o lume controlata, in care executiile fara rost, disparitiile peste noapte au devenit un lucru firesc.

Ce sentimente mi-a starnit...

Copilaria mi-am trait-o in epoca de aur, am cunoscut oameni ridicati de acasa, am vazut frica de regimul totalitar, asa ca romanul mi-a produs sentimentul intoarcerii in timp. Am fost surprins. Mi se pare incredibil cum a putut cineva in 1949 sa prevada un astfel de sir al evenimentelor, si mai incredibil ca s-a intamplat. Si, chiar mai incredibil, ca exista tendinta ca evenimentele sa se repete.

 

Aceasta carte mi-a dat o senzatie de wow!

Lectura placuta! 

 



Daca v-am provocat sa cititi aceasta carte, iata si cateva librarii unde o puteti gasi:

Pentru cei care prefera kindle, aici gasiti ebookuri de la George Orwell.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Oamenii fericiti citesc si beau cafea - Agnes Martin-Lugand

Pamant american - Jeanine Cummins

Black Friday la Carturesti. Top 15 cele mai vandute carti